Hlamidija

Hlamidija komplikacije

Posted on: мај 24, 2009

Komplikacije čiji je uzrok hlamidija, tipično pogađaju žene više nego muškarce. Kod žena, nelečena infekcija se može proširiti u matericu i Falopijeve kanaliće i uzrokovati upalu male karlice. Ovo može uzrokovati permanentno oštećenje falopijevih kanalića, materice i tkiva koje ih okružuje, što konačno vodi do hroničnog zapaljenja male karlice, sterilnosti i ektopične trudnoće. Komplikacije zbog hlamidije među muškarcima nisu česte, ali uključuju bol, groznicu i u retkim slučajevima, sterilnost.

Pregled komplikacija

Ako se ne leče, infekcije kao posledica hlamidije se mogu razviti u ozbiljne reproduktivne i zdravstvene probleme, i sa kratkoročnim i sa dugoročnim posledicama. Kao i sama bolest, šteta koju uzrokuje je često tiha.

Komplikacije zbog hlamidije kod žena

Kod žena, nelečena infekcija se širi u matericu ili falopijeve kanaliće i uzrokuje zapaljenje male karlice. Ovo se dešava u do 40% slučajeva kod žena sa nelečenom hlamidijom. Zapaljenje male karlice može uzrokovati permanentnu štetu:

  • • Falopijevim kanalićima
  • • Materici
  • • Okolnim tkivima

Šteta koja vodi do hroničnog bola u maloj karlici, sterilnosti, i potencijalno fatalne ektopične trudnoće (trudnoća izvan materice). Žene koje su inficirane hlamidijom imaju 5 puta veće šanse da budu inficirane sa HIV-om, ako budu izložene tom virusu.

Hlamidija kod muškaraca – komplikacije


Hlamidija kod muškaraca
može da dovede do komplikacija, ali ređe nego kod žena. Infekcija se ponekad širi na epididimis (kanal koji prenosi spermu iz testisa), uzrokuje bol, groznicu, i retko sterilitet.

U retkim slučajevima, hlamidija može uzrokovati artritis, koji može biti praćen sa ozledama na koži i zapaljenjem oka i uretre (Reiter-ov sindrom).

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: